Světový mega talent, který se prosazuje v cyklokrosu, na silnici i v MTB a který loni získal na ME MTB stříbro, nezastavil ani poměrně dramatický pád v prvním kole. Od třetího okruhu se na čele osamostatnil a nikomu už nedal sebemenší šanci. Pro druhé místo si dojel loňský evropský šampion Floriane Vogel (Švýcarsko), který dorazil do cíle 43 sekund za vítězem a v závěru odolal tlaku nizozemského překvapení Milana Vadera (-1:02). Z našich si vedl po celý závod výborně Ondra Cink, v závěru se ale propadl až na 12. příčku. 25. místo obsadil Martin Stošek a 31. Jaroslav Kulhavý.

Také v ženském elitním závodě nepřipustila žádné překvapení mnohonásobná šampionka Jolanda Neff, která od prvního okruhu jasně převyšovala ostatní soupeřky a v cíli byla o 2:52 minuty rychleji než druhá Ukrajinka Jana Belomoina. Jitka Čábelická se ztrátou 7:22 obsadila 13. příčku.

Třiadvacítky ovládla Švýcarka Sina Frei (13. Tereza Sásková), resp. Rumun Vlad Dascalu (18. Matěj Průdek). V juniorech byla nejlepší opět Švýcarka Jacqueline Schneebeli (7. Adéla Holubová) a Belgičan Lukas Melezsewski (10. Jan Zatloukal).

V závodech veteránů si připsali dva tituly Italové, po jednom Rakousko a Polsko.

Štafetový závod si podmanili Švýcaři před Itálií a Dánskem. Naši byli diskvalifikováni, protože povinný dotyk při předávce vyhodnotili rozhodčí jako neprůkazný.

V disciplíně Eliminator si ze stupňů vítězů udělali monopol Francouzi včele s Hugo Briattem (7. Tomáš Fláma), v ženské kategorii se na nejvyšší stupínek postavila sotva sedmnáctiletá Italka Gaia Tormena (4. Barbora Průdková).

V hodnocení zemí byli nejlepší Švýcaři (4 – 3 – 0), před Francií  (1  - 2 – 2) a Itálií (0 – 1 – 1).  Rocco Cattaneo, prezident evropské cyklistické federace složil organizátorům poklonu: „Bylo to jedno z nejlepších mistrovství posledních let. Závodníci předvedli skvělé výkony, diváci vytvořili výbornou atmosféru. Zvláště rád bych poděkoval všem členům organizačního výboru, včele s Lubomírem Vidlákem, za jejich nadšení a profesionalitu při pořádání takové velké akce.“